Folklór

A magyar hagyományok élménye

Hazánk igen gazdag különféle népszokásokban, hagyományokban és számtalan olyan jellemző képviseli országunkat, amely szinte világszerte mindenhol ismert és kedvelt, azaz a magyar folklór elemek nemzetközi szinten is óriási népszerűségnek örvendenek.

Hagyományos értelemben a folklór fogalma a népi kultúra számos jellemzőjét foglalja magába, legyen szó anyagi vagy szellemi kultúráról, azonban a mai modern világunkban már jelentősen átalakult a fogalom.

A Bajai Halászcsárda széles szolgáltatási rendszerén belül igyekszik ötvözni a mai modern vendégigényeket a népi hagyományokkal és folklór elemekkel:

  • A vidéki vendégszeretet és vendéglátás alapvető a Bajai Halászcsárdában.
  • A kellemes hangulatot a magyar kultúrára jellemző élőzene és tánc emeli a hagyományőrzés jegyében.
  • A gasztronómiai élményekért a magyar hagyományokhoz illeszkedő ízletes ételek és italok széles választéka felel.

Tapasztalja meg Ön is a magyar folklórhoz tartozó élményeket és töltsön el a Bajai Halászcsárdában egy kellemes estét a legízletesebb hazai ételekkel és szórakoztató műsorral, melyről bővebb információkért forduljon hozzánk bizalommal elérhetőségeinken és kollégáink mindenben készséggel állnak rendelkezésére!

A halászlé rövid története

A halászlé tulajdonképpen nem más, mint egy halpaprikás, melyhez sok levet adnak. 1871-ben jelent meg az első halászlé recept, Szegeden. A szakácskönyv, amiben szerepel: Rézi néni szakácskönyve. Ekkor még nem halászlének nevezik, az étel neve: „Halpaprikás halászosan”. Ennek a „halászos módnak” az a lényege, hogy egyszerre teszik bele a hozzávalókat a bográcsba.

A halászlé rövid története

Sok elmaradhatatlan kelléke van az igazi népi halászlének: értelemszerűen sok hal kell bele, és nem mindegy a minőségük sem. A magyar halászlevet csak és kizárólag pontyból van értelme elkészíteni, egyéb haltípusokat, például a süllőt, vagy a csukát kár lenne megfőzni, mert a húsuk szétesik. Az elkészítés módja nem árt, ha egyedi, sajátos jellegzetességekkel bír. A rendelkezésre álló eszközök is fontosak, megfelelő bogrács, megfelelő szolgafa szükséges. A fűszerek rendkívül fontos szerepet játszanak a halászlé milyenségében.

Sokan úgy gondolják, nem érdemes passzírozni a halászlét, mert pont az a lényege az elkészítésnek, hogy jófajta legyen a paprika, és sok legyen a hagyma. Ennek ellenére a 19. századtól más elkészítési módokat is kialakítottak az ott élő népek.

Ha szeretne kiváló minőségű halászlét fogyasztani, mi tudunk egy helyet. Jöjjön hozzánk!

 

A halászlé két arca

A halászlé az egyik legismertebb és legnépszerűbb magyar hungarikumok egyike, amely egyúttal a magyar gasztronómia messze földön híres remekei közé is tartozik. Halászléből több fajtát is kóstolhat az, aki a magyar halleves rajongója.

A halászlé két fő típusa a szegedi, illetve a bajai halászlé, ezeket a hozzájuk felhasznált hal származási helye alapján tiszai és dunai halászlének is szokás hívni. Akár bajai, akár szegedi halászlevet készít valaki, mindegyikben közös a jellegzetes fűszerezés, tehát a sok pirospaprika, hagyma és zöldpaprika nem maradhat ki az összetevők közül.

halászcsárda

A szegedi halászlé alapját az apró halak átpasszírozásával készült fűszeres lé képezi, amiben a nagyobb haldarabokat megfőzik, ez lehet ponty, harcsa vagy kecsege is. A bajai változatban az alaplé a halfejből és a halfarokból áll, amit a fűszerezést követően levestésztával is kiegészítenek.

A hozzávalók és az elkészítés módja mellett a bajai halászlének megvannak a maga sajátos elkészítési eszközei is. A bajai bogrács jellegzetes, felfelé szűkülő kialakítása gondoskodik arról, hogy a leves lassabban párologjon és jól megfőjön a tűzön. Így lesz utánozhatatlanul finom a magyar halászlé.

Ha Ön is szeretné a legízletesebb ételeket elegáns környezetben fogyasztani, látogasson el budai éttermünkbe!

További oldalak: www.solartackle.hu | www.aquastart.hu | www.horgaszklub.eu | www.vendker.hu/kategoria | www.hutosteherautoberles.hu